tiistai 28. marraskuuta 2017

Haisevan tofun salaisuus

Nyt kun päästiin näihin ruoka- asioihin käsiksi, niin otetaanpa samalla käsittelyyn haiseva tofu.

Niille onnekkaille, jotka eivät ole joutuneet tätä kirjaimellisesti haisevaa kiinalaista herkkua vielä missään haistelemaan, kerron että se on nimensä mukaista: se löyhkää!

En koskaan (voi) unohtaa sitä hetkeä kun haistoin sen eka kerran. Se oli manner- Kiinassa Guangzhoussa, joka tunnetaan myös Kantonina ( ja Etelä- Kiinan yhtenä ruokamekkana ) kun olin matkanjohtajana tunnetun suomalaisen matkatoimiston ryhmälle.

Olimme tutustumassa paikalliseen "kauppatoriin" ( missä muuten myytiin myös mm. kissoja häkeissä syötäväksi..mutta se on jo toinen tarina ) kun se kauhistuttava haju iski...Mikään ei valmistanut minua siihen ja mietinkin jo mistä saan asiakkaille nopeasti kaasunaamarit, kun paikallinen opas kertoi mistä on kyse. Evakuoimme asiakkaat välittömästi hajuttomammalle alueelle..

Viime vuonna Taiwanille eka kertaa tullessani, huomasin ettei manner- Kiinan ja Taiwanin välinen salmi ole tarpeeksi leveä, sillä se ei ollut pitänyt tätä kauhistuttavaa herkkua salmen tuolla puolen..

Nimittäin varsinkin tuolla itäpuolella saarta, Hualienissa, vatsalaukkuni kääntyi ympäri vähä väliä, koska haiseva tofu näytti olevan paikallisten suosiossa ja sitä tunnuttiin paistavan melkein joka kadunkulmassa.

Mutta koska törmäsin siihen siellä niin usein, sain valaistumisen eli käsitin vihdoin miten se valmistetaan..

Valaistumisen tulos tulee tässä ja haisevan tofun hajua haistelemaan joutuneet tietävät etten liioittele (ainakaan paljoa..;))

Haisevan tofun resepti maustekaava


Vaihe 1: Osta sukat, mieluiten UFFista, että niissä on jo hyvät pohjamausteet.

Vaihe 2: Pidä sukkia pesemättä välillä kertaakaan 3-4 kesää, talveksi säilö tiiviiseen muovipussiin, niin ettei aromit katoa.

Vaihe 3: Kun sukat löyhkäävät siinä määrin että perääsi kääntyvät ihmiset kadulla ja kulkukoirat seuraavat sinua, olet valmis reseptin seuraavaan kohtaan: pissi niihin!

Vaihe 4: Nyt sukat ovat valmiit viimeiseen vaiheeseen: paista ne öljyssä julkisella paikalla. Mitä useampi länsimaalaisen näköinen tyyppi yökkii/ oksentaa ohi mennessä, sitä paremmin olet onnistunut; onneksi olkoon, teit juuri haisevaa tofua!

Ruotsalaisen hapansilakkapurkin aukaiseminen tämän jälkeen on ihan lastenleikkiä...hapattamallahan kun tämäkin tehdään, mutta onneksi ruotsalaiset eivät tietääkseni ole vielä alkaneet paistaa hapansilakkaa--ainakaan julkisilla paikoilla..;)


Hualienia 2016 joulukuussa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ba bai Taiwan, ba bai.

Niin se vaan on; reilu 5kk meni kuin siiwillä ja paluu Suomeen odottaa tai ei edes odota, vaan olen jo lentokentällä.. On vielä paljon ai...