maanantai 6. marraskuuta 2017

Tainanin kaupungin suurpiirteinen historia osa 1..


Hollantilaisten aika 1624-1662

Tainania pidetään Taiwanin vanhimpana kaupunkina, joten koko Taiwanin viime vuosisatojen historia linkittyy myös Tainaniin.

Koska saarella on hyvin paljon etnisiä vähemmistöjä, jotka puhuvat vielä tänäänkin omia kieliään (kuten hakka, minnanyu, miaoli jne.), en tässä tekstissä ota nyt kantaa siihen kuinka paljon aikaisemmin he ovat tänne saapuneet.

Taiwan on kuitenkin iso saari Kiinaan ja Japaniin vievien merireittien varrella, joten tiedossa on että vuosisatojen kuluessa tänne on rantautunut monenlaista merenkulkijaa, jotka ovat jättäneet jälkensä maan geeniperintöön yhtä varmasti kuin viikingit suomalaisten geeneihin käydessään kauppaa alkuperäisväestön kanssa.

Tainanin kaupungin nykyhistorian katsotaan alkaneen 1600-luvun alussa (1624) siirtomaavalta-aikana kun Hollannin Itä-Intian Kauppakompania rantautui nykyisen Tainanin kaupungin edustalle ja otti väkisin haltuunsa täältä ulkomaille käytävän kaupan ja ulotti ensimmäisenä kaupankäynnin Eurooppaan asti.

Hollantilaiset kävivät kauppaa monesta Aasian satamasta, Tainan mukaanluettuna, mm.kiinalaisella posliinilla, mausteilla, riisillä, sokerilla ja myös peurannahoilla, kullalla ja hopealla.

Nykyisen Tainanin kaupungin edustalla oli hiekkasärkkien ja saaren muovaama luonnonsatama, joiden suojissa oli käyty kauppaa jo mahdollisesti vuosisatoja; ennen hollantilaisten saapumista esim.kiinalaiset ja japanilaiset olivat käyneet kauppaa paikallisväestön kanssa.

Näille särkille siis myös hollantilaiset perustivat linnoituksensa Fort Zeelandian ja sen lähettyville myöhemmin pienemmän linnoituksen Fort Provintian.

Myöhemmin näistä hiekkasärkistä ja saaresta on muodostunut lähinnä merta oleva kaupunginosa Anping.

Anpingin alueella siis sijaitsee tämä hollantilaisten Fort Zeelandiaksi nimeämän alkuperäisen ja myöhemmin eri aikakausina muokatun linnoituksen yhdistelmä.

Se on nykyään kaupungin suurin ja uskaltaisin sanoa myös yksi vanhimmista nähtävyyksistä kaupungissa.

Fort Zeelandiaan ja sen eri aikakausien historiaan pääsee tutustumaan päivittäin 8.30-17.30 välillä maksamalla NT$50 suuruisen pääsymaksun (n.1,50€).

Linnoituksessa on nähtävillä pysyvä näyttely Tainanin alueen historiasta 1600-luvulta 1800-luvun loppuun.

Näyttelyn yhteydessä on kiva museokauppa, josta löytyy kohtuuhintaan kivoja matkamuistoja esim. itsekoottavien pienoismallien muodossa.

Linnoituksen keskellä olevasta 1940- luvulla rakennetusta valkoisesta tornista on hyvät näkymät kaupungille; jos vaan jaksat kiivetä helteessä kierreportaat ylös(aika rankkaa oli +30C helteessä).

Jos sinulla käy tuuri, saatat bongata hääparin, joka on tullut kuvattavaksi linnoitukselle.

Hollantilaisten aika Taiwanilla päättyi 1662 taistelussa Kiinan mantereelta Fujianin maakunnasta tulleen, myöhemmin Taiwanilla jonkinlaiseksi pyhimykseksi korotetun Zheng Chenggongin (tunnetaan ehkä parhaiten länsimaalaisten antamalla nimellä Koxinga) sotalaivaston kanssa käytyyn kiivaaseen taisteluun.

Alkoi siis kiinalaisten uusi tuleminen.

Mutta miten tämä vaikutti eurooppalaisten kanssa aloitettuun kauppaan ja mikä olikaan suurin vientiartikkeli 1800-luvun lopussa?

Siitä enemmän seuraavassa historia-
postauksessa.



Lähteet: Wikipedia,www.npm.gov.tw
www.britannica.com, tainancity.wordpress.com ja Fort Zeelandia- museon näyttelylehtiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ba bai Taiwan, ba bai.

Niin se vaan on; reilu 5kk meni kuin siiwillä ja paluu Suomeen odottaa tai ei edes odota, vaan olen jo lentokentällä.. On vielä paljon ai...