sunnuntai 12. marraskuuta 2017

Tainanin suurpiirteinen historia; jälkimmäinen osa..

Valta siis vaihtui Tainanissa 1662 kun Kiinan mantereelta tullut, merirosvoksikin joissakin lähteissä kutsuttu Koxinga valtasi nykyisen Tainanin alueen.

Valloitettuaan Fort Zeelandian, hän muutti koko alueen nimeksi Anping (安平, kumpikin merkki on luettavissa "rauhaksi"), joka on nykyisinkin tämän merellisen kaupunginosan nimi.

Koska itse olen suurten linjojen ihminen enkä kiinnostu nippelitiedosta kuin erityistapauksissa, ohitan Koxingan tarkemmat vaiheet kertomalla että hänen Tungning- valtakunnaksi kutsuttu hallintonsa päättyi 1683 Kiinan Qing-dynastialle antautumiseen.

Sittemmin hänelle on pystytetty patsaita vähän sinne sun tänne, ja ehkä kuuluisin hänen nimelleen pystytetty muistomerkki on keskeisellä paikalla Tainanissa toiminnassa oleva konfutselaistemppeli.

Koxingan aikana bisnes ulkovaltojen, kuten Itä-Intian kauppakomppanian kanssa kuitenkin jatkui, vaikka hollantilaiset olikin heivattu hallitsemasta koko aluetta.

Kun Qing- dynastia otti vallan käsiinsä 1683, Tainanista eli Anpingista käsin tehtiin kauppaa lähinnä Kiinan kanssa.Japanilaisetkin hääräsivät siinä välissä.

1858 Qing- dynastian hävittyä 2.Oopiumsodan (ne sodat on toki sinulla muistissa, joten ei niistä nyt tämän enempää..;) ), se joutui pakolla avaamaan satamiaan länsivaltojen kaupalle ja siten myös Tainaniin rantautuivat mm. englantilaiset kauppahuoneet Tait, Boyd ja Jardin Matheson, amerikkalainen Wright ja saksalainen Julius Mannich- kauppahuone.

He perustivat toimipaikkansa siirtomaa- ajalle tyypillisiin rakennuksiin, joista osa, esim. kauppahuone Taitin upea valkoiseksi kalkittu talo on edelleen jäljellä Anpingin Tree House- museon alueella. Siellä voi tutustua siirtomaakaupan historiaan tällä alueella ja nähdä millaisia tuotteita kaupattiin.

Arvata saattaa, että oopiumista tuli se kaikkein suurin vientiartikkeli myös länteen..Lisäksi vietiin esim.teetä, riisiä, sokeria, mausteita ja maapähkinä- ja seesamiöljyä.

1885 Taiwanin pääkaupunki siirrettiin Tainanista Taipeihin.

1895 sitten japanilaiset tulivat ja ottivat haltuunsa Taiwanin ja pysyttelivätkin saarella sitten ihan toisen maailmansodan päättymiseen eli 1945 asti.

Japanilaiset paitsi ottivat ulkomaan kaupan omaan säätelyynsä, myös jättivät Taiwaniin paljon omaa kulttuuriaan rakennusten ja tapojen muodossa (esim. kuumavesilähdekylpylät)

Kuka hallitsi Taiwania ja siten myös Tainania 1945 lähtien, siitä voitte lukea halutessanne ihan itte netistä..;)


Tait- kauppahuoneen siirtomaatyylinen talo toimii nyt museona

Lähteet:Tree House- museon näyttelyesite siirtomaakaupan historiasta Tainanissa ja Wikipedia+ muut nettisivut.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ba bai Taiwan, ba bai.

Niin se vaan on; reilu 5kk meni kuin siiwillä ja paluu Suomeen odottaa tai ei edes odota, vaan olen jo lentokentällä.. On vielä paljon ai...