keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Kiinalaista lääketiedettä


Sainpa tuossa menneinä viikkoina kamalan flunssan, joka ei ottanut parantuakseen ja yskä vaivasi etenkin öisin. Korealainen ystäväpariskunta laittoi tulemaan viestinä parin lääkärin osoitteet.

Koska toinen lääkäri oli lähettyvillä enkä luottanut kielitaitoni riittävyyteen puhelimessa, päätin kävellä paikalle tilaamaan aikaa.

Paikka osoittautui kiinalaisen lääketieteen klinikaksi, ja olin innoissani että viimein pääsin itse kokeilemaan sitä.

Vähän aikaa siinä vastaanottoneidin kanssa tankattiin, ennenkuin oltiin yhteisymmärryksessä siitä että kyllä, haluan lääkäriajan ja kyllä, vaikka heti jos on tilaa.

Lääkärillä olikin heti aikaa.


Piti olla paikallinen sosiaaliturvatunnus tai passinnumero, joten passinnumerolla taas mentiin. Rekisteröintimaksu oli NT$100 ja kun sen oli maksanut, sai siirtyä mittaamaan itse verenpaineensa.

Sen jälkeen siirryttiin yläkertaan lääkärin pakeille.

Lääkäri oli nuori mies, ja hän kyseli millaisia vaivoja mahtaa olla. Sitten hän alkoi kokeilla pulssia.

Kiinalaisessa lääketieteessähän ei kokeilla pulssia vain siksi että kuunneltaisiin montako krt sydän lyö minuutissa, vaan lääkäri kuulostelee ns.syväpulssia, josta pitäisi saada selville useampien elinten tila. Sen jälkeen lääkäri pyysi näyttämään kieltä; ei siis katsonut kurkkuun vaan katsoi kielen väriä ja sanoi että liiku enemmän ja juo enemmän vettä!

Sitten hän määräsi minulle viikoksi kolme krt päivässä ruoan jälkeen otettavaa kiinalaista lääkettä ja pyysi palaamaan seuraavalla vkolla ja antoi jo uuden ajan.

Palasin alakertaan ja minulle sopivan yrttijauhesekoituksen sekoitti mieshenkilö, joka oli pukeutunut samantyyppiseen asuun kuin mitä hammaslääkärit käyttää Suomessa.

Yksittäispakatut yrttijauhepussit maksoivat lääkärikäynteineen NT$700 eli kokonaishinnaksi jäi NT$800 eli n.25€.


Yrttijauhe piti sekoittaa veteen ja juoda. Olipa sarjassamme sen makuista että jos tämä lääke ei paranna, tauti on kuolemaksi..;)

Mutta kuten opimme jo lapsena, kaikki mikä maistuu pahalta, on yleensä terveellistä, ja niinpä tämäkin aine alkoi tehota jo parin pvän jälkeen, kun jatkuva lima kurkussa, nenässä, keuhkoissa ja korvissa alkoi kuivaa pois.

Yskä vaivasi vielä jonkin verran, tosin hidas parantuminen lienee suoraan verrannollinen Tainanissa monta päivää olleisiin korkeisiin ilmansaastelukemiin.

Menin lekurille viikon kuluttua kuten oli sovittu ja antoi lääkettä yskään ja olisi halunnut minun tulevan taas viikon päästä. Siinä vaiheessa päätin että nyt menee rahastuksen puolelle ja sanoin etten tarvitse nyt tämän enempää, kiitos.

Käynti maksoi saman kuin aiemminkin, taas piti siis maksaa ns.rekisteröitymismaksu. Näytti siltä ettei potilasruuhka varsinaisesti vaivannut ainakaan tämän lääkärin vastaanottoa, joten se selittänee hänen intoaan määrätä samalle asiakkaalle viikoittaisia käyntejä, vaikkei siihen olisi ollut niin tarvettakaan.

Yskään määrätty lääke ei ollut ollenkaan niin hyvä, kuin ensimmäinen, mutta auttoi vähän, ja kun lääke loppui, yskä paheni taas.

No, yskin vielä pari viikkoa ja sain sen kutakuinkin loppumaan, kun vihdoin löysin apteekin, josta sain Zyrteciä vastaavaa allergialääkettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ba bai Taiwan, ba bai.

Niin se vaan on; reilu 5kk meni kuin siiwillä ja paluu Suomeen odottaa tai ei edes odota, vaan olen jo lentokentällä.. On vielä paljon ai...