perjantai 16. helmikuuta 2018

Kiinalainen uusi vuosi



No niin eikä edelleenkään mennä vieläkään Kaohsiungiin. Kun sattui tulemaan tämä kiinalainen uusi vuosi tähän väliin ja ajattelin vähän kertoa mitä ihmiset täällä touhuilevat silloin.

Tänä vuonna uusi vuosi alkoi kiinalaisen kuukalenterin mukaan tänään eli 16.2 meidän kalenterin mukaan eli eilen 15.2 oli ns. aatto.

Vaikuttaa siltä että kiinalaisille aika ennen uutta vuotta on verrannollinen aikaan Suomessa ennen juhannusta/joulua, sillä ihmiset suursiivoavat asuntojaan; monessa paikassa on saanut viime viikkoina varoa vesiletkulla taloaan parvekkeelta peseviä ihmisiä,t.ei ihmisiä vaan ettei vettä lennä letkusta päälle..

Autoja ja portteja on puunattu, ja oviin ja portteihin on laitettu uudet punakultaiset paperiset hyvän onnen toivotukset t.kuvat pulleista kaloista t.pikkupojista, joiden uskovat tuovan onnea seuraavalle vuodelle.



Koululaiset ja opiskelijat ovat olleet jo kolmisen viikkoa lomalla ja ovat vielä ensi viikon.

Eilen kuulin asunnostani miten ympäristö alkoi hiljetä ja skoottereita ei enää kuulunut----ja aloin olla huolissani saanko vielä ruokaa. Minulla ei nimittäin ole keittiötä, joten olen riippuvainen ruokapaikkojen tarjonnasta.

Kun lähdin illansuussa kadulle, näkymä tosiaan alkoi olla kuten Suomessa jouluaatto- iltapäivänä, suurin osa kaupoista oli jo kiinni, samoin ruokapaikat. Joten sitten ei muuta kuin Mäkkiin, joka 711 tavoin palvelee täällä 24/7, ainakin tämä lähinnä oleva. Sinne näytti tulleen vanhemmankin sukupolven edustajia, joita siellä harvoin näkee, kun taas tavalliset opiskelijat loistivat poissaolollaan.

Mysteeriksi jäi miksi Mäkissä oli niin paljon vielä paikallisia ja vielä vanhempia ihmisiä, olisi kuvitellut heidän olevan kotona jo perheen parissa syömässä ja ojentamassa toisilleen punaisia rahakuoria..

Punainenhan on kiinalaisille onnea tuova väri, siksi portit usein on maalattu punaisiksi, koristeet ovat punaista ja kultaa jne.

Eilen päivällä alkoi sitten rahan polttaminen isoissa padoissa asuntojen ja työpaikkojen edessä ja se jatkui vielä tänäänkin.

Ei, eivät he polta oikeaa vaan leikkirahaa rikkauden jumalaa varten että he saisi itse sitten vastineeksi häneltä oikeaa rahaa. En vaan itse oikein ole päässyt kärryille tästä logiikasta. Itse kun ajattelisin että jos se on oikea olemassa oleva Jumala, niin eikö sitten pitäisi polttaa oikeaa rahaa että sillä olisi jotakin arvoa? Toisekseen, koska polttavat leikkirahaa, laskevatko sen varaan ettei se jumala huomaa sitä? No jos ei huomaa, niin miten sellanen jumala voi sitten heitä auttaa? Sori vaan mutta ei mene mun logiikkaan...

Vaikka ilotulitteet ovat lähtöisin Kiinasta, täällä ei varsinaisesti ilotuliteta, ainakaan Tainanissa en ole vielä nähnyt. Täällä kyllä paukutellaan raketteja pahojen henkien karkottamiseksi----siihenhän ne ilotulitteet on alunperin tarkoitettukin, etenkin kun vuosi vaihtuu. Tosin täällä ne karkotetaan joka lauantai- ilta ja välillä viikollakin kuulee, Tainan kun on tunnettu lukuisista temppeleistään. Ja niihin seremonioihin kuuluvat myös äänekkäät paukkuvat raketit tms, taivaalla niitä ei näy.


Eilen myöskin monen talon/yrityksen portille t.ulko- oven viereen oli katettu pöytä, jolle oli aseteltu mm. vesipulloja, hedelmiä ja muuta syötävää ja suitsukkeita. Kaikki eväät oli esi- isien henkiä varten katettu kuten aina juhlapäivän kunniaksi.

Täällä alkoi eilen yhtäkkiä sen aiemmin kuvailemani jääkylmän jakson jälkeen helle, eli hyppäsi heti melkein 30 asteen helteeseen. Joten rahapadoista lähtevä kuumuus vielä pahensi helteen tunnetta. Ja ilmansaasteet tietty pomppasivat taas taivaisiin..

Nyt onkin luvattu seuraaville päiville hellettä melkein 30 astetta, ja vrkn alimmat lämpötilatkin nousivat 19 asteeseen. Joten kevät näyttää alkaneen ja nyt asunnossa taas tarkenee!!:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ba bai Taiwan, ba bai.

Niin se vaan on; reilu 5kk meni kuin siiwillä ja paluu Suomeen odottaa tai ei edes odota, vaan olen jo lentokentällä.. On vielä paljon ai...