keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Skootteri on Kingi

Joka puolella Taiwanissa, mutta erityisesti Tainanissa ei voi olla huomaamatta skootterien suurta määrää. Tekemättä mitään virallista empiiristä tutkimusta, voisin näin havaintopohjalta sanoa että skootterien määrä korreloi vs.kaupungin julkisen liikenteen toimivuus.

Voisin siis sanoa että täällä olisi HSLn liikennesuunnittelijoille heti töitä..

Monella on skootterin lisäksi auto, mutta auto on huomattavasti kömpelömpi liikkumistapa, paitsi tuhansien skoottereiden joukossa, sillä ei pääse myöskään oikomaan kapeita kujia, kuten skootterilla.

Paljon skoottereita on sitten tietysti=paljon ilmansaasteita.Paikalliset ajavat ohut t.paksumpi harso/huivi/hengityssuojain naamalla, mutta en ole nähnyt vielä yhdelläkään sellaista naamaria, joka oikeasti pitäisi saasteet pois hengitysilmasta.

Ehkä nuo huivit tms.estää ainakin isompien roskien suuhun tulon ajaessa (olin kirjoittanut "lentäessä", mutta sekin varmasti näillä sujuu..;))

Moni sanoo olevansa allerginen ja pitävänsä siksi suojusta. En ole halunnut rikkoa heidän illuusiotaan kertomalla että jos haluaa oikeasti pitää ne saasteet ulkona, pitäisi hankkia ihan kunnon hengitysmaski, ei tuollaista ohutta sairaalamaskia.

Skoottereiden määristä voitte tehdä senlaatuisia arvauksia että täällä suurin piirtein Helsingin pääkaupunkiseudun kokoisella suurkaupungin alueella asuu n.puolet lisää väkeä eli n.1,8 milj.viimeisimpien.arvioiden mukaan...

Skoottereiden ajotapa on hämmentävä.

Kun tulin, aluksi ihmeteltiin sitä kun en aio ajaa skootteria enkä myöskään kevytmoottoripyörää, ei, en omista (onneksi) kansainvälistä ajokorttia. Eihän tämä ole yhtä paha kuin manner- Kiinassa he sanovat, täällähän ajetaan ihan sääntöjen mukaan..niin..hmm..espanjalainen, paremmin kiinaa osaava ystävättäreni osasikin paremmin selittää miksi hekään eivät uskaltaudu ajamaan skoottereilla täällä; ajotapa on erilainen.

Joo, olen samaa mieltä; skootterit näyttävät saavan ajaa missä tahansa ja miten tahansa..

Tässä yksi tapa, josta en ole päässyt kärryille--ja tuskin pääsenkään; jos skootteri ajaa risteykseen jossa on punaiset valot suoraan ajaville ja kääntyville ja hänen pitäisikin itseasiassa mennä samassa suunnassa oikealle t.vasemmalle kuin joille palaa risteyksessä vihreä valo, skootterin ajaja änkeytyy muiden skoottereiden välistä muitta mutkitta ja siirtyykin suojatien käyttäjäksi, että pääsee ajamaan poikittain risteyksestä punaisten valojen palaessa suoraan menijöille.

Tämä oli vain yksi variaatio; summa summarum voi sanoa että skootterit voi tehdä ihan mitä vain oikaisuja ja käännöksiä ja ajaa vaikkapa vain pyörille t.jalankulkijoille tarkoitettua jalkakäytävän pätkää..ilmasta en sentään ole nähnyt niiden vielä saapuvan..

Ja tietysti skootterit voi ajaa liikennettä vastavirtaan väärällä kaistalla, niin että kun lähdet kiertämään keskelle tietä pysähtynyttä autoa, vastaan tuleekin väärään suuntaan ajava skootteri tai pimeällä polkupyörä ilman valoja ja tietty pyöräilijä ilman kypärää..

Olen lanseerannut myös kaksi uutta termiä; takakäteispunaset ja etukäteisvihreet. Ei, "takakäteispunaset" ei oo samat kuin meidän " vanhat vihreet". Nimittäin täällä ei oo oransseja valoja ollenkaan, ja moni ajaja ajelee vielä risteyksen läpi, kun toisilla on jo vaihtunu valo vihreeksi.

"Etukäteisvihreet" taas on sitä että lähdetään ajamaan risteyksen läpi, kun valot ei oo vielä vaihtunu itselle vihreiksi, mutta toisilla on jo punanen. Ja sitte vaan odotetaan sitä lottoarvontaa, kuka jää tänään henkiin kun samaan risteykseen osuu yhtäaikaa sekä takakäteispunasilla että etukäteisvihreillä ajavat..ei muuta kuin Lycka till! Siihen täällä tunnutaan luottavan..

Mutta millä sitten liikut, minulta kysytään, täytyy olla jokin kulkuneuvo. Tämä hullu suomalainen kävelee---tai ajaa kaupunkipyörällä liikenteen seassa silmät selässä...mutta siitä enemmän myöhemmin, nyt pitää lähteä kävelemään Googlemapsin kanssa ja etsimään paikkaa missä ystävien kanssa tänään kokoonnutaan..


 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ba bai Taiwan, ba bai.

Niin se vaan on; reilu 5kk meni kuin siiwillä ja paluu Suomeen odottaa tai ei edes odota, vaan olen jo lentokentällä.. On vielä paljon ai...