maanantai 12. helmikuuta 2018

Maa tärisee..



Ennenkuin suuntaamme naapurikaupunkiini, akuutti aihe ennen sitä ovat maanjäristykset.

Tällä viikollahan su- ma välisenä yönä alkoi sarja maanjäristyksiä Taiwanin itärannikolla, Hualienin kaupungin lähistöllä, josta kerroinkin viime kerralla että UM laittoi minulle meilin, koska Suomen nro ei ole nyt käytössä.

Kaksi näistä maanjäristyksistä oli suurempia; siinä su- illan 5,8 järistyksessä ei loukkaantunut ketään mutta sitten ti- iltana sattui 6,4 Richterin järistys, joka vaurioitti taloja; kaksi suurta taloa jäi kulmastaan kallelleen ja ekat kerrokset murskautuivat maan sisään.

Muutama pvä sitten nettiin päivitettyjen tietojen mukaan 9 on kuollut, 270 loukkaantunut ja 8 oli vielä kateissa.

Maanjäristys sattui melkein päivälleen 2 vuotta siitä, kun täällä länsipuolella saarta naapurikaupunki Kaohsiungissa tapahtui vastaavanlainen iso järistys. Tainanissa myös sortui mm.iso kerrostalo, jossa suurin osa 117 kuolleesta oli.

Maa järisee täällä säännöllisesti; tosin en ole joulukuun jälkeen tuntenut yhtään järinää. Syksyllä oli pienempiä tärinöitä; kun istui sängyllä, patja alkoi omituisesti lillua alla ja kun katsoi pöydällä olevaa vesipulloa, vesi heilui pullossa.

Sitten joulukuussa olikin vähän isompi järistys suht lähellä, 4,8 ja tuntui kunnolla täälläkin. Olin juuri menossa suihkuun ja pesemässä hampaita kun vessan seinät ja lattia alkoi heilua. En ehtinyt siitä mihinkään kun se ehti jo loppua.

Vanhat rakennukset eivät välttämättä ole järistyksen kestäviä, siksipä olen iloinen että asun 6.krssa, on vähemmän romua päältä kaivettavana..;)

Ennenhän ohjeistuksena on ollut että pitäisi mennä järistyksen aikana seisomaan johonkin oviaukkoon, että se kestäisi paremmin.

Mutta nyt ohjeita on päivitetty. Nyt turvallisin paikka on ns.turvakolmio eli pitäisi kyyristyä istumaan kaapiston päätyyn, eli lyhyelle sivulle, niin että kaappi ei kaadu päälle, jos se kaatuu. Mutta jos se ei kaadu ja sen päälle tippuu kattopalkki, pitäisi jäädä suojaava kolmio palkin ja kaapiston väliin.

Itselläni on oven raossa öisin matkapalovaroitin, joka toimii paitsi lisäksi varashälyttimenä, nyt myös maanjäristyshälyttimenä, koska jos alkaa kovin täristä, enkä herää, hälyttimen sokka irtoaa oven välistä ja alkaa hälyttää infernaalisella äänellä, joten pitäisi ehtiä loikata sängystä tuohon kaapin päätyyn istumaan..

Tuosta muistui mieleen yöllinen maanjäristys Kyproksella; nukuin kerrankin sikeästi ja heräsin sängyn kovaan tärinään vihaisena että kuka uskaltaa heiluttaa mun sänkyä?!? ;) Nousin istumaan enkä huomannut mitään erityistä ja käänsin kylkeä ja jatkoin nukkumista-- ja aloin nähdä unta tsunamista--eli alitajunta oli kuitenkin rekisteröinyt maanjäristyksen.

Talo missä asun on aika vanha, ajalta yks ja kaks, jolloin ei vielä ollut viime vuosien tiukempia rakennusmääräyksiä, joten täytyy vaan luottaa siihen että talo pysyy pystyssä jos täällä alkaa vielä täristä..

Pyöräilykypärä ois tietty hyvä päähän vielä järistyksen aikana, mutta nyt se on ostamani pyörän tarakalla kellarissa..;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ba bai Taiwan, ba bai.

Niin se vaan on; reilu 5kk meni kuin siiwillä ja paluu Suomeen odottaa tai ei edes odota, vaan olen jo lentokentällä.. On vielä paljon ai...