maanantai 27. marraskuuta 2017

Ruokaa, ruokaa..

Ruokapaikat voi jaotella täällä karkeasti viiteen erilaiseen tyyppiin ja joissakin niistä riippuu kiinan merkkien lukutaidoistasi ja/tai makumieltymyksistäsi, mihin päädyt useimmiten..

Itse olen mieltynyt buffet- tyyppisiin paikkoihin, joita avautuu pop- up tyyppisesti joko keskipäivän tienoilla pariksi tunniksi, tai sitten 16- 19 välillä seuraavaksi.

Niissä nimittäin ei tarvitse arvailla mitä kannetaan pöytään, kun voit itse valita ruoka-annoksen joko paikalla syötäväksi t. mukaan otettavaksi.

Joissakin paikoissa annokseen kuuluu 3- 4 erilaista paistettua/keitettyä vihannesannosta ja sitten joko lihaa/kalaa ja luonnollisesti riisiä.

Myyjä annostelee kaiken tiskin takana ja joissakin paikoissa kupillinen keittoa tulee mukaan muovipussissa. Näiden annosten hinta vaihtelee 50-65NT$ välillä, eli n.1,5- 2€.

Toisissa buffeteissa valikoima on laajempi; paljon erilaisia vihannesruokia, lihaa, kalaa, äyriäisiä, munapaistoksia. Annostelet ja valikoit itse ja maksat lopussa joko lautasen painon mukaan t. sen mukaan montako erilaista lajia olet lastannut lautaselle. Kippo riisiä sisältyy hintaan. Nämä annokset maksavat tyypillisesti 100-120NT$, joten kauheasti ei näissäkään pääse rahaa törsäämään..;)

Muut kolme ruokapaikkatyyppiä ovat ensinnäkin katukuppilat, jotka myyvät paikallisia erikoisuuksia; erilaisia harmaita ja ruskeita tofuruokia, jotka on joko paistettu, tai lilluvat jossain liemessä. Voit syödä paikan päällä. Värit ja hajut eivät tosin ainakaan meikäläistä houkuttele maistamaan! :)

Sitten on erilaisia paistoksia, ranskalaisia, munakkaita jne. myyviä pieniä myyntipisteitä, joista saat paketin suoraan syötäväksi kadulla, vähän niinkuin meidän hodarit. Näitä paikkoja on paljon varsinkin National Cheng Kung yliopiston ja päärautatieaseman välissä olevilla pikkukaduilla.

Sitten ovat isot ruokalan näköiset paikat, joissa saat eteesi kiinankielisen listan, jossa ei ole mitään kuvia, vaan ainoastaan teksti merkeillä ja sen vieressä annoksen hinta.

Näissä paikoissa ongelmallista ei niinkään olisi nähdä merkeistä, onko kyseessä kala, liha vai vihannes, vaan se ettet kuitenkaan loppupelissä tiedä mitä annoksessa on. Joten näihin paikkoihin kun yleensä paikallisten ystävien kanssa päädytään, annan heille ohjeet mitä voin syödä ja mitä en voi ja sitten katsotaan lopputulos..;)

Lopuksi tulevat vähän fiinimmän näköiset ravintolat, joissa myös saat edellisen tapaisen listan eteesi, mutta ruoat ovat fondue- tyyppisiä, ja voit tilata itsellesi jonkun ateriatyypin tai sitten tilaatte porukalla pari- kolme erilaista "pataa". Näissäkin kyllä itselleni aina yllätys mitä sieltä tulee..;)

Nämä ravintolat ja katukuppilat ovat yleensä auki säännöllisesti samoihin aikoihin päivittäin, kun taas buffetit miten sattuu.

Lähelläni on yksi hyvä vegebuffetti ja paikanomistaja kertoi että paikka on auki joka pvä 17-19. Paitsi ettei ole...Yleensä ainakin maanantaisin/ tiistaisin näyttää olevan. Ilmeisesti hänellä on tarpeeksi asiakkaita ja myyntiä niin että voi pitää paikkaansa auki milloin huvittaa! :)

Toisessa vakipaikassani, ruoan hinta tippui sen jälkeen, kun annoin myyjälle edellisellä käynnillä lähtiessäni pientä luettavaa kiinaksi..
Paikallinen ystäväni sanoi sen johtuvan siitä että kavereille on eri hinnat..;)

Jos sinulla on vilja-allergia/ keliakia, on käytännössä aika vaikeaa valvoa missä on viljaa; mausteet ja leivitykset ja paistokset voivat sisältää vehnää. Jos kestät pieniä määriä, ei ole ongelmaa. Maitotuotteita on suht helppo välttää, joskin tarkista ettei ostamassasi purkki- tai pulloteessä ole maitoa, koska täällä ovat yleistyneet englantilaistyyppiset maitoteet ja muut maitotuotteet.

Jos et siedä korianteria tuoreena etkä jauhettuna, siis siedä, ei vaan ettet tykkää, sitten voi karkeasti sanoa että kaikki paikalliset ruoat, mitkä on väriltään niitä harmaita ja ruskeita, sisältää sitä. Haju leijailee kaduilla ruokaputiikkien ympärillä kun menet ohi. Sitä tungetaan jopa kaupasta ostettaviin kuivattuihin hedelmiin ja paikalliseen viinaan (tosin muka "likööriä" nimeltään vaikka ei suinkaan ole makeaa).

Tätä lajiketta kuivattua korianteria kutsutaan täällä Sichuanin pippuriksi, joka tosin ei ole oikeaa pippuria koskaan nähnytkään. Tämä mauste on myös yksi osa kiinalaisten kuuluisaa viiden mausteen maustesekoitusta, joten sitä on usein vaikea välttää.

Joten jos kroppasi suorastaan yökkää kaiken korianteriin liittyvän, se sulkee jo aika monta kuppilaa pois ruokalistalta..;)

Jos aluksi ei tunnu mitään suuhun pantavaa löytyvän, niin ainahan on Mäkki..;) Paitsi että sielläkin on tuota korianterimaustetta ainakin kanahampurilaisissa..

Alla kuvassa paikallisia erikoisuuksia; lihakastike, jonka päällä on sian rasvasta ja perunajauhoista tehty venyvä ja läpinäkyvä "hyytelö" ja sen vieressä kippo keittoa jossa lilluu harmaita lihapalloja ja tofunpaloja.

Lisäksi kuvia buffet- annoksista ja fonduepaikkojen tarjonnasta.


慢慢吃 mànmànchī eli "syödään hitaasti"= hyvää ruokahalua!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ba bai Taiwan, ba bai.

Niin se vaan on; reilu 5kk meni kuin siiwillä ja paluu Suomeen odottaa tai ei edes odota, vaan olen jo lentokentällä.. On vielä paljon ai...